Guayadeque

Strax norr om staden Vecindario på Gran Canaria, och något upp mot berget hittar du den lokala staden Agüimes. Endast 20 kilometer från turiststorterna i söder, här kan du uppleva en helt annan livsstil än vad du ser i favoriter bland många, Puerto Rico och San Agustin.

Agüimes är en liten stad med ca 5.000 invånare och är känd för den gamla kanariska kulturen. Staden är en av de platser på Gran Canaria där du kan uppleva genuin och spansk landsbygdsturism. Den del av Gran Canaria kan du inte se något särskilt av i söder. Kyrkan Iglesia de San Sebastian är också här, och kan jämföras med den mer berömda La Sagrada Familia i Barcelona, eftersom det tog över 150 år att bygga den vackra kyrkan i Agüimes.

När du nästan är på väg ut ur Agüimes och vidare norrut mot Ingenio, ser man en liten skylt som pekar åt vänster och visar till Guayadeque. Barranco de Guayadeque är en dalgång med otroligt vacker natur, en plats där den kanariska ursprungsbefolkningen byggde grottor i bergen, där dagens familjer fortfarande lever i dessa grottor. De som bor här i dag verkar till stor del i jordbruket, förutom den obligatoriska besök av turistbussar som anländer dagligen. Några har flyttat längre ner på ön för att arbeta, men väljer att behålla sitt grotthus till veckoslut och helgdagar.

Cuevas Bermejas kallas den största "stad" i Guayadeque, som rymmer totalt 9 familjer. De välkomnar turister från hela Europa inn i deras hus, så att de skulle se hur livet i grottor kan vara. I detta område finns också en kyrka och en restaurang som ligger inne i grottor. Restaurangen är som en labyrint, med många gånger och krokar. Detta är också oftast ganska fullt på söndagar, då många kanariere resar hit till söndags lunch, som kan pågå hela dagen.

Totalt i dalen finns hundratals grottor, en stor del av dalen har utsetts till naturreservat, eftersom många av Gran Canarias sällsynta växter finns här. Längst upp i dalen är en vacker restaurang som är huggen ur berget, med en snygg utsikt över dalen. Det byggs också lyx grottor med tanke på turister. Din nästa resa till Gran Canaria bör definitivt innehålla en resa till Guayadeque.

Kommentarer