Arucas

Om du har varit på semester på Gran Canaria, har du nog hört talas om Arehucas. Arehucas är en rom som tillverkas här på ön. Det vanligaste sättet att dricka denna rom är med is och cola. Det är en populär rom både bland boende på Gran Canaria och bland turister. Men Arehucas är inte bara något du kan dricka. Arucas är också en stad som ligger norr på Gran Canaria, ca 20 minuters bilfärd väster om Las Palmas. Det är också i denna staden som fabriken som tillverkar romen finns.

Om du har fått nog av sol och bad efter många dagar på stranden kan det vara skönt med en paus. Då kan det passa bra att göra en trevlig utflykt till Arucas. Det enklaste sättet att åka dit är att hyra en bil för en dag. Man kan köra den nya motorvägen som går bakom Las Palmas mot Tafira, då sparar man lite tid och det är lite enklare att köra. Men det är också möjligt att ta en buss till Las Palmas och byta buss där och ta en som går vidare till Arucas.

Romfabriken där som de gör en goda romen, är värt ett besök. Där du kan gå med i guidad tur och få prov smaka den omtalande romen. Den magnifika kyrkan San Juan Bautista ligger i hjärtat av staden Arucas. Denna kyrka anses av många som den finaste byggnad i hela Gran Canaria. Otroligt ståtlig, den måsta man bara besöka om man är i staden.

Arucas är också en mycket trevlig stad i sig, med ett stort torg eller plaza som det heter på Spanska där det är folk i rörelse. Finns en del små affärer som man kan stanna och shoppa lite i. Det är trevligt att ta en paus och titta på folk, eller äta lunch. Arucas har också flera museer, du kan köpa en dagsbiljett på turistbyrån som ger inträde till alla museer i byn. Du får då också möjlighet att åka med det lilla turist tåget som går genom staden. Detta kort kostar ca 100 SEK per person.

Montaña de Arucas ligger i utkanten av staden och har en restaurang på toppen, som ofta används för större arangemang som bröllop, konfirmation eller bara för familjefester. Men det går också helt fint att åka upp 2 st och avnjuta en god spansk måltid. Utsikten från denna restaurang är helt oroligt, så ta med din kamera. Kör gärna förbi här på vägen hem, och om du stannar och fotograferar på eftermiddagen så blir det fina färgglada bilder. Välkommen till Gran Canaria!